Saturday, September 22, 2012

Earthquake Analysis - [Proje]

Herkese merhaba! Bugün size "Earthquake Analysis" isimli yeryüzünde son 1 saat, 24 saat ve 7 gün içerisinde meydana gelen depremleri gösteren ve 2012'nin Ocak ayında yapmaya başladığım bir projeden bahsedeceğim. Ekstra bir kaç özellik ile birlikte blogda yayınlamayı planlıyordum. Ancak Şubat 2012'den bu zamana ilgilenme fırsatım olmadı. Projeyi birkaç kısımda incelemekte fayda var. Öncelikle verileri USGS (U.S. Geological Survey) sitesinden alıyorum. Verileri PHP'de yazdığım bir kod parçası ile alıyorum. Bu kısım bilginin alındığı ve işlendiği bölüm. Daha sonra aldığım verileri Javascriptte oluşturduğum "Earthquake" sınıfına uygun bir biçimde parse edip HTML vasıtası ile Google Map üzerinde gösteriyorum. Bu da projenin 2.kısmı. Proje PHP, Javascript, CSS, JQuery ve Google Map API V3 ile hazırlanmıştır. Sayfa her 60 saniyede 1 kendini yenilediği için sürekli güncel verileri görüyorsunuz. Şimdi adetim olduğu üzere resimler eşliğinde projeyi sizlere tanıtacağım.


Siteye ilk girişi yaptığınız vakit yukarıdaki resme benzer bir sayfa sizi karşılayacak. Varsayılan ilk ayar olarak, uygulamamız yeryüzünde son 7 günde meydana gelen depremleri gösterecektir. Farenin mercek(zoom) görevi görebilen tekerlek kısmı ile ya da uygulamanın solunda yer alan zoom çubuğu ile haritanın istediğiniz bölgesine yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabilirsiniz.



Yukarıdaki ve aşağıdaki resimde ise varsayılan ayarları değiştiriyoruz. Bunu yapmak için "Catalogs" kısmından istediğiniz zaman dilimini seçip "Generate" butonuna tıklamanız yeterli. Bu şekilde Son 7 günde değilde, son 1 saatte veya son 24 saatte yeryüzünde meydana gelen depremleri görmekteyiz. Yaptığınız değişiklikleri haritada ve haritanın sağ alt kısmında yer alan depremler listesinde anlık olarak değiştiğini görebilirsiniz.



Sadece zamana bağlı değişiklik değil, aynı zamanda depremin şiddetine bağlı değişiklikler de yapabilirsiniz. İstediğiniz skalada depremleri görüntülemek için "Magnitudes" bölümünde kutucukların yanına tik atabilir veya kaldırabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikler yine anlık olarak sayfada gözükecektir.



Bunun dışında harita üzerinde veya deprem listesinin içinde bulunan bir depreme tıkladığınız vakit o deprem ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz bir pencere açılmaktadır. Depremin şiddeti, gerçekleşme saati, konumu, derinliği, bölgesi ve id'si gözükmektedir. Depremin id'sine tıkladığınız vakit USGS sitesindeki daha detaylı bilgilere ulaşabiliyorsunuz.


Proje genel hatları ile bu kadar. Canlı olarak denemek isteyenler buradaki linkten projeyi görüntüleyebilirler. Zaman bulursam bu projeyi ekstra bir takım özellikler ile birlikte android üzerine taşımayı planlıyorum. Bir sonraki yazıya kadar herkese iyi günler.

2 comments:

  1. tebrik ederim taner boi, tavsiyem, "near me" yada "in turkey" gibi seçenek ekleyerekten sadece yakınlardaki depremleri de ayrıştırabilmen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşekkürler Alper, aslında şu linkteki http://www.koeri.boun.edu.tr/scripts/lst0.asp kayıtları ekleme gibi bir düşüncem var. Ama zamanım olursa :)

      Delete