Wednesday, May 7, 2014

Alan Adınızın(Domain) Nameserver Adres Ayarlarını Yapmak

Herkese merhaba, bugünkü konumuza yaklaşık 1 yıl önce internette gezerken rastgele karşılaştığım ve hizmetinden son derece memnun kaldığım Hostinger sitesinden bahsederek giriş yapacağım. Öncelikle Hostinger ile ücretsiz üyeliği dışında hiç bir ilişkimin olmadığını belirterek yazıya giriş yapayım, peki neden bu sitenin tanıtımını yapıyorum? Çünkü vermiş olduğu harika hizmet(Reklamların olmaması yeterince harika bence) sebebi ile reklamının yapılması ve tavsiye edilmesi kanaatindeyim. Öncelikle siteye ücretsiz bir şekilde üye olmanız gerekli, vermiş olduğum bu linkten üye olabilirsiniz. Benim referansım ile kayıt olmak istemiyorsanız bu linkten üye olabilirsiniz.

Hostinger'in ufak tanıtımından sonra sıra, başka bir siteden almış olduğumuz alan adımızı(Domain), yine başka bir siteden almış olduğumuz hosting ile bağlamaya geldi. Bu işlemi yaparken alan adımızın "nameserver" alanlarını hosting sağlayıcımızın "nameserver" alanlarına eşitleyeceğiz. Ben domainlerimi GoDaddy sitesinden alıyorum. Almış olduğum bu domainleri ise Hostinger sitesinde oluşturmuş olduğum üyeliğin altındaki herhangi bir host alanına bağlıyorum. Örnekleri bu siteler üzerinden yapacağım. Ancak diğer hizmet sağlayıcı sitelerde de yapılan işlemler birebir aynıdır.

Yazımıza, GoDaddy'den alan adımızı aldığımızı ve Hostinger'de üyeliğimizin olduğunu varsayarak devam ediyorum. Aldığımız alan adlarını görüntülemek için GoDaddy'de menuden "Domain > Manage My Domains" seçeneğine tıklamalıyız. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi satın aldığımız alan adlarımız listelenmiş bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Burada "ns23.domaincontrol.com, ns24.domaincontrol.com" nameserver adreslerine sahip olan alan adları, otomatik olarak GoDaddy'nin nameserver adreslerine yönlendirilmiş vaziyettedir. Bizim yapacağımız bu alanları hosting sağlayıcımızın nameserver adreslerine yönlendirmek olacak. Tabii bu yönlendirmeyi yapmak için öncelikle "Lock" edilmiş alan adlarının "Lock" statülerini kaldırmalıyız.


Şimdi sıra "Lock" statüsü kalkan alan adımızın nameserver adreslerini güncellemeye geldi. Aşağıdaki resimlerden bu işlemi nasıl yapacağımızı rahatça görebilirsiniz. Tabi bu işlemi yapabilmek için yukarıda bahsettiğimiz gibi hosting hizmetini sağlayan firmanın nameserver adreslerini bilmemiz gereklidir.


"Domain Settings" kısmından "Nameservers" kısmına gelip "Manage" linkine tıklıyoruz. Karşımıza çıkan ekrandan "Standart" yerine "Custom" radio butonunu seçiyoruz. Ve bizim girmemiz gereken nameserver adreslerini yazıyoruz.



Aşağıdaki resimde "Hostinger" firmasının nameserver adreslerini görmektesiniz, bu adresleri GoDaddy sitesindeki alan adınızın yeni nameserver adresleri olarak değiştireceksiniz.


Bu işlemi yaptıktan sonra, "Save" butonuna basıp yeni nameserver adreslerini kaydediyoruz. Alan adınızın yeni nameserver adreslerine yönlendirilme süresi 48 saate kadar uzayabilmektedir. Bu noktada sabırlı olmakta fayda var.


Bu işlemleri tamamladıktan sonra Hostinger sitesinde alan adımız için ücretsiz bir host oluşturabiliriz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi gerekli alanları kendi alan adımıza göre doldurursak tüm işlemleri eksiksiz bir şekilde tamamlamış olacağız. Yukarıda da bahsettiğim gibi alan adınızın yönlendirme işlemi 48 saate kadar uzayabilir. Fakat benim yaptığım işlemler sonrası hiç bu kadar uzun beklemedim. En fazla 1-2 saat içinde yönlendirmeler sorunsuz bir şekilde yapıldı.



Peki bu işlemi bilmenin bize ne gibi faydaları olur. Yazıda da bahsettiğimiz gibi farklı firmalar tarafından verilen 2 ayrı servisi birbirine bağlayabiliriz. Ayrıca bu işlem sizin ekonomik olarak da elinizi rahatlatabilir. Şöyle ki genelde insanlar alan adı ve hosting ikilisini aynı sağlayıcıdan alma eğilimindedir. Bu durum hem alan adı için hem de hosting için masraf yapmanıza sebep olur. Ancak Hostinger gibi bünyesinde reklam barındırmayan ve 2GB'lik bir kapasiteye sahip ücretsiz host(ki kişisel projeler için gayet uygun), sizi hosting için ödeyeceğiniz masraftan kurtarmış olur. Bir sonraki yazıya kadar kalın sağlıcakla.

13 comments:

  1. Örnek siteler var mı Hostinger kullanan? Ben de geçiş yapmayı düşünüyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selam, o konuda pek bilgim yok. Zira ücretsiz üyeliğim olması dışında herhangi bir bağım bulunmamaktadır. Ancak sanırım kendileri ile iletişime geçerseniz, sizi bilgilendirebilirler.

      Delete
  2. Anlatımınız için teşekkürler siz olmasanız saatlerce uğraşırdım :D

    ReplyDelete
  3. Emeğine sağlık kardeşim resimleri tam yerinde kullanmışsın takıldığım yerde direk resimlerden yardım aldım, yazıda tam anlaşılır şekilde. Reklamlarına tıkladım sağolasın tekrardan :)

    ReplyDelete
  4. konu çok yararlı oldu, çok teşekkür ederim.

    ReplyDelete
  5. merhaba ns adreslerini ns1.siteadresi.com şeklinde nasıl yapabiliriz? sunucu almamızmı gerek yoksa hosting paketleriylede yapma şansımız varmı?

    ReplyDelete
  6. dostum ben domaın aldım godan ve hostıngerde mevcut kurulmus altalanlı hesabım vardı domaını oraya entegreyıdemı bu sekılde yapıyoruz

    ReplyDelete
  7. sen adamın dibisin tam aradıgım şey

    ReplyDelete
  8. ns1.hostinger.web.tr falan yazmak yeterli mi ? ip falan yazmayacak mıyız?

    ReplyDelete
  9. Hocam gerçekten faydalı bir bilgi olmuş. Ben de site tanıtımları yapma amaçlı forum kurmayı düşünüyorum. Hostinger dan ücretsiz host alıp forumu kurdum. Fakat sınırlar yetmez diye korkuyorum. Bakalım hayırlısı diyelim. Sizin bu yazınızla da domain konusunda fikir sahibi oldum. Çok teşekkürler

    ReplyDelete
  10. Site adini felan nereye yazıyoruz

    ReplyDelete