Friday, May 23, 2014

TTNET IEEE Build Up 2014 Etkinliği

Uzun bir süredir iş dolayısı ile katılmak istediğim etkinliklere katılamıyordum. Bunlardan birisi İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından düzenlenen GGJ Ege 2014 idi. Bu etkinliğe katılamasam da sunumların yapıldığı son gün alana gittim ve oyun sunumlarını izledim. Daha önceki GGJ'lerde ekip arkadaşım Alper Yeşil'in dereceye girdiğine de şahit oldum. Hatta şakayla karışık sanırım sorun bizdeymiş bile dedim.

Aradan yaklaşık 2-3 ay geçtikten sonra Alper'den telefon aldım. GGJ kıvamında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen TTNET'in sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan BuildUp Etkinliğinden bahsedip katılıp katılamayacağımı iki tasarımcı arkadaşının boşta olduğunu söyledi. Kısaca etkinlikten bahsetmek gerekirse, 48 saat içerisinde verilen temaya uygun bir oyun maratonu diyebiliriz. Yani GGJ'den isim dışında pek farkı yok. Alper'in bu teklifi üzerine üniversitede pek çok projede birlikte olduğumuz bazı arkadaşlara durumu anlattım. Tabii ki efsane isim Efe Sezer'den olumlu yanıt dönünce oluru verdik bizde. Ayrıca o gün etkinliğe katılım için son gündü, hemen hızlıca ekip arkadaşları Maya Bora ve Ayışığı Gülsel ile tanışılıp grup adı belirendi. Tek bir çatı altında toplandık mottosu ile grubun ismini "Roof" koyduk ve acele bir şekilde kayıt işlemlerini yaptık. Yaklaşık 3-4 gün sonra bize olumsuz bir yanıt geldi, zira gruptan hiç kimsenin CV'sini veya portfolyosunu göndermemiştik. Akabinde etkinliğin yetkililerinden Onur Temizkan ile iletişime geçip bu etkinliğe ne kadar çok katılmak istediğimizi anlattım. Gerekli belgeleride yolladık. Etkinlik ekibi tarafından yapılan yeni bir görüşme ile katılımımız onaylandı. Biraz sorunlu bir süreç oldu ama değdi doğrusu.

Sunday, May 18, 2014

Network Settings - [Proje]

Linux kullanmaya üniversite 2.sınıfta başladım desem yanlış söylemiş olmam. Üniversite 1.sınıf ilk dönem, Ubuntu 9.04 (Yanlış hatırlamıyorsam) ile Windows XP'yi aynı anda kullanıyordum. Ancak Windows 7'nin piyasa çıkışı ve benim tek işletim sistemi olarak Windows kullanmak istememin sonucu o gün format atarken grub hatası aldım. Ve aldığım bu hata benim herhangi bir Linux dağıtımı kullanmamı biraz daha geciktirdi. Bütün bunları neden anlattığıma gelince, Linux dağıtımlarına mesafeli durmamın sebebi çoğu işlemin "Terminal" denen ve Windows'taki karşılığı "Komut Satırı" olan yapının üzerinden yürümesiydi. Linux dağıtımları her ne kadar görsellik barındırsalar da önemli ve gelişmiş birçok ayar hala Terminal üzerinden yapılıyordu. Görselliğin kolaycılığına(hatta birazda tembelliği diyebiliriz) kaçan birçok kişi için başlarda Terminal çok sıkıntılı bir yapı olarak görülebilir. Ancak bu sistem ile sağlananları ve yapılabilecekleri görünce insan ister istemez hayretlere düşüyor. Terminal ile yakınlaşmam üniversite 2.sınıf yıllarıma denk geliyor. Bu yıllarda Terminal üzerinde çeşitli komutları deneyip öğreniyordum. İlk defa Shell Script Programlamaya da bu dönemde başladım. Programlama dediysem basit girdi, çıktı üreten ufak scriptlerdi.

Okulumuzda "CE 354" kodlu, "UNIX Komut Dillerinde Programlama" adlı dersi de ilk bu zamanlar almayı düşündüm. Fakat hayatın cilvesi bu dersi son yılımda ve son dönemimde aldım. Ders genel olarak UNIX ile ilgili temel bilgileri, Terminal üzerinde işlem yapabilmeyi ve ufak ama çok yararlı scriptler yazmayı kapsıyordu. Elbette ders için yapmamız gereken birde proje vardı. Projemizin ismi "Network Settings". Ulaş GÖDE, Volkan BENLİ ve benim tarafımdan yazıldı. Kısaca açıklamak gerekirse: Interface(Arayüz), Hostname ve DNS Konfigürasyonu gibi 3 temel konu üzerinde ayarlama yapabilen ufak bir program. Benim yazdığım kısım Interface(Arayüz) Konfigürasyonu kısmı, bu bölümde bağlantı tipini ayarlayabilirsiniz. Şayet internet erişimi için wireless(kablosuz) bağlantı kullanıyorsanız, kablosuz ağları görüntülemek, istediğiniz bir ağa bağlanmak, otomatik, DHCP ya da el ile IP ataması yapmak gibi ayarlar mevcut. Diğer bölümlere de kısa kısa değinmek istiyorum. Hostname Konfigürasyonu kısmı Volkan BENLİ tarafından yazıldı, burada hostname ve IP görüntüleme, düzenleme, ekleme ve silme işlemleri yapılmakta, Ulaş GÖDE'nin yazmış olduğu DNS Konfigürasyonu kısmında ise mevcut DNS adreslerini görüntüleme, düzenleme, adres ekleme ve silme işlemleri yapılmaktadır. Sözü çok fazla uzatmadan resimler eşliğinde projeyi anlatmak istiyorum.

Wednesday, May 7, 2014

Alan Adınızın(Domain) Nameserver Adres Ayarlarını Yapmak

Herkese merhaba, bugünkü konumuza yaklaşık 1 yıl önce internette gezerken rastgele karşılaştığım ve hizmetinden son derece memnun kaldığım Hostinger sitesinden bahsederek giriş yapacağım. Öncelikle Hostinger ile ücretsiz üyeliği dışında hiç bir ilişkimin olmadığını belirterek yazıya giriş yapayım, peki neden bu sitenin tanıtımını yapıyorum? Çünkü vermiş olduğu harika hizmet(Reklamların olmaması yeterince harika bence) sebebi ile reklamının yapılması ve tavsiye edilmesi kanaatindeyim. Öncelikle siteye ücretsiz bir şekilde üye olmanız gerekli, vermiş olduğum bu linkten üye olabilirsiniz. Benim referansım ile kayıt olmak istemiyorsanız bu linkten üye olabilirsiniz.

Hostinger'in ufak tanıtımından sonra sıra, başka bir siteden almış olduğumuz alan adımızı(Domain), yine başka bir siteden almış olduğumuz hosting ile bağlamaya geldi. Bu işlemi yaparken alan adımızın "nameserver" alanlarını hosting sağlayıcımızın "nameserver" alanlarına eşitleyeceğiz. Ben domainlerimi GoDaddy sitesinden alıyorum. Almış olduğum bu domainleri ise Hostinger sitesinde oluşturmuş olduğum üyeliğin altındaki herhangi bir host alanına bağlıyorum. Örnekleri bu siteler üzerinden yapacağım. Ancak diğer hizmet sağlayıcı sitelerde de yapılan işlemler birebir aynıdır.

Yazımıza, GoDaddy'den alan adımızı aldığımızı ve Hostinger'de üyeliğimizin olduğunu varsayarak devam ediyorum. Aldığımız alan adlarını görüntülemek için GoDaddy'de menuden "Domain > Manage My Domains" seçeneğine tıklamalıyız. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi satın aldığımız alan adlarımız listelenmiş bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Burada "ns23.domaincontrol.com, ns24.domaincontrol.com" nameserver adreslerine sahip olan alan adları, otomatik olarak GoDaddy'nin nameserver adreslerine yönlendirilmiş vaziyettedir. Bizim yapacağımız bu alanları hosting sağlayıcımızın nameserver adreslerine yönlendirmek olacak. Tabii bu yönlendirmeyi yapmak için öncelikle "Lock" edilmiş alan adlarının "Lock" statülerini kaldırmalıyız.