Monday, January 30, 2012

Road to Droko's Castle - [Proje]

Herkese merhaba! Hazır bol vaktim varken, bahsetmek istediğim diğer bir projede üniversite 3. sınıfta "SE 320" kodlu, "Bilgisayar Oyunlarına Giriş" dersinde JAVA programlama dilini ve Slick2D oyun kütüphanesini kullanarak yazdığım 2 boyutlu platform oyunu. Kısa ve klasik hikayemiz şöyle; oyunun ana kahramanı Henry ve onun kız arkadaşı vardır. Fakat günlerden bir gün Henry'nin kız arkadaşı Droko adı verilen kötü kalpli bir canavar tarafından kaçırılır ve bunun doğrultusunda oyunumuz başlar. Oyunda 10+1(+1 bölüm sonu canavarı ile karşılaşma) olmak üzere toplam 11 level var. Oyundaki karakterlerin resimleri(sprite), Little Fighter II ve Mario tarzı oyunlardan alınmış olup üzerinde ufak birkaç değişiklik yapıldıktan sonra oyuna entegre edilmiştir. Karakterimiz koşabiliyor(yön tuşları +X tuşuna aynı anda basılmalı), zıplayabiliyor(Yukarı ok tuşuna basılmalı) ve ateş edebiliyor(Space tuşuna basılmalı). Diğer yaptığım oyunlara nazaran daha profesyonel ve görsellik açısından daha umut verici olsa da henüz işin başında olduğumu bir kez daha belirtmek isterim. Tekrar oyunun genel dinamiklerine dönecek olursak, ateş etme hakkımız sınırlı, bu yüzden oyunda ateş ve sağlık bonusu bulunmaktadır. Aynı zamanda oyunda 2 tip farklı düşman var. Bu iki düşmanda Mario'dan tanıyacağınız karakterler.Oyunumuz kısa hatları ile bu kadar. Şimdi size resimlerle daha fazla detay vermeye çalışacağım.


Oyuna başladığınızda üstteki gibi bir menu ile karşılaşıyorsunuz. About kısmına tıklayarak oyun ile ilgili kısa bir tanıtıma ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki resimde About menusunun içeriğini görmektesiniz. Bu içerikte yazılan bilgiler oyunu ilk tasarlarken düşündüğüm şeylerdi, fakat oyunu geliştirdikçe, zaman kısıtı sebebiyle düşündüğüm şeylerin bazılarını iptal etmek durumunda kaldım. About kısmını değiştirmememin sebebi düşündüklerimi ve gerçekleştiremediklerimi proje sunumu esnasında göstermek amaçlıydı.



Üstteki resim ise Load kısmında göreceğiniz içeriktir. Oyunun kayıt tarihi, bölüm, sağlık, ateş ve puan gibi oyuncunun kayıt anında sahip olduğu bilgilerdir. Alttaki resimde oyuncu oyuna başlamıştır.




Oyunda değişik iki farklı tipte yaratık bulunmaktadır. Bunlardan ilki uçabilirken, diğeri sadece yürümektedir. Bu karakterlerin resimleri Mario oyunundan alınmıştır. Bu arada sağ üst köşede oyuncunun anlık sağlık, ateş ve puan bilgileri görülmektedir. Ateş ederek oyundaki düşman karakterleri öldürebilirsiniz.




Aşağıdaki resimde ise oyuncu, oyun anında ESC tuşuna basıp menuye dönebilir ve oyunu kaydedebilir. Aşağıdaki resimde ise karakterin oyunda bulunan çeşitli bonusları topladığını görüyorsunuz.



Üstteki resimde oyuncu bölümün sonuna ulaşmış ve anahtarı almaktadır. Aşağıdaki resimde ise anahtarı alan oyuncu bölüm sonu canavarı ile karşılaşıp ve onunla mücadele etmektedir.


Oyun genel hatları ile bu kadar. İlgilenenler kaynak kodu buradan indirebilir. Oyun JAVA programlama dili ile yazıldığından platform bağımsızdır ve herhangi bir değişiklik yapmadan derlenip çalıştırılabilir. Ben en son Ubuntu 11.10 üzerinde Eclipse(Indigo) aracılığı ile derleyip sorunsuz bir şekilde çalıştırdım. Sizde oyunu kendi bilgisayarınızda derleyip ya da "/bin" klasörü içindeki hali hazırda derlenmiş .class uzantılı dosyaları konsolda çalıştırıp oynayabilirsiniz. İyi eğlenceler.

1 comment:

  1. Bende c# da oyun yazıyorum bana yardımcı olabilir misiniz?

    ReplyDelete