Saturday, September 22, 2012

Earthquake Analysis - [Proje]

Herkese merhaba! Bugün size "Earthquake Analysis" isimli yeryüzünde son 1 saat, 24 saat ve 7 gün içerisinde meydana gelen depremleri gösteren ve 2012'nin Ocak ayında yapmaya başladığım bir projeden bahsedeceğim. Ekstra bir kaç özellik ile birlikte blogda yayınlamayı planlıyordum. Ancak Şubat 2012'den bu zamana ilgilenme fırsatım olmadı. Projeyi birkaç kısımda incelemekte fayda var. Öncelikle verileri USGS (U.S. Geological Survey) sitesinden alıyorum. Verileri PHP'de yazdığım bir kod parçası ile alıyorum. Bu kısım bilginin alındığı ve işlendiği bölüm. Daha sonra aldığım verileri Javascriptte oluşturduğum "Earthquake" sınıfına uygun bir biçimde parse edip HTML vasıtası ile Google Map üzerinde gösteriyorum. Bu da projenin 2.kısmı. Proje PHP, Javascript, CSS, JQuery ve Google Map API V3 ile hazırlanmıştır. Sayfa her 60 saniyede 1 kendini yenilediği için sürekli güncel verileri görüyorsunuz. Şimdi adetim olduğu üzere resimler eşliğinde projeyi sizlere tanıtacağım.

Sunday, September 2, 2012

Haftanın Tavsiyeleri - 7

Haftanın Filmi - V For VendettaJames McTeigue


Haftanın Kitabı - Nineteen Eighty-Four / George Orwell


Haftanın Müziği - Eternity Theme / Eleni Karaindrou

Mandelbrot Kümesi ve Fraktal Simülasyonu - [Proje]

Yaklaşık 2 hafta önce izlemiş olduğum BBC Science tarafından hazırlanmış "The Secret Life of Chaos" (Kaos'un Gizli Yaşamı) belgeseli ile daha önceden fikir sahibi olduğum fakat vakit nedeniyle pek üzerine düşünemediğim bir konu olan fraktallar ile ilgili araştırma hevesim tekrar gün yüzüne çıktı. Fraktal, matematikte çoğunlukla kendine benzeme özelliği gösteren karmaşık geometrik şekillerin ortak adıdır. Daha basit tanımıyla, kendi kendini sonsuza kadar tekrar eden şekiller olarakta görebiliriz.

"The Secret Life of Chaos" belgeselinde bahsi geçen fraktal kümelerinden birisi de "Mandelbrot kümesi"dir. Mandelbrot kümesi, Benoit Mandelbrot'un ikinci derece kompleks değişkenli polinomların dinamiklerini açıklamak için geliştirdiği ve incelediği kümedir. Mandelbrot kümesi, karmaşık düzlemin bir fraktal alt kümesidir.

Bugünkü yazımda bahsedeceğim konu ise, Mandelbrot kümesinin, Java programlama dili ve OpenGL kütüphanesi kullanılarak hazırlanmış simülasyonudur. Programı yazarken kullandığım algoritmanın pseudocode hali buradaki linkte mevcuttur.

Programın kullanımı çok basit. Öncelikle Grafik ve Ayarlar Paneli olmak üzere 2 kısımdan oluşan programda, Grafik kısmına farenin mercek(zoom) görevi görebilen tekerlek kısmı ile fraktalın istediğiniz bölgesine yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabilirsiniz.