Tuesday, July 24, 2012

Eclipse İçine Google App Engine SDK Kurulumu

Bugün kü yazımda, Eclipse içine Google'ın yeni bir hizmeti olan "Google App Engine SDK"sini yüklemeyi anlatacağım. Daha önce duymayanlar için hemen kısa bir özet geçeyim. Google App Engine, Google'ın uygulama geliştirme ve barındırma platformudur. Yüksek trafikli altyapıları yönetmek zorunda kalmadan yüksek trafikli web uygulamaları oluşturmanıza olanak sağlar. Google App Engine'de oluşturulan uygulamalarınız hız ve güvenilirlik açısından Google'ın web sitelerinin temelini meydana getiren teknolojinin aynısını kullanır. Siz yalnızca kodu sağlarsınız. Daha önce duymayanlar için, Google Application Engine ile ilgili ileride daha detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum. Bu yüzden burada daha detaylı bir şekilde bahsetmeyeceğim. Burada anlatacaklarım "Eclipse Indigo" kullanılarak Windows XP üzerinde denenmiş ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Farklı işletim sistemleri ya da Eclipse sürümlerinde yapılacak kurulumlarda hemen hemen aynı adımlar izlenmektedir. Uygulamayı yüklemek için öncelikle sisteminizde yüklü olan Eclipse versiyonunu bilmeniz gerekli.

Eclipse 4.2 (Juno)
http://dl.google.com/eclipse/plugin/4.2

Eclipse 3.7 (Indigo)
http://dl.google.com/eclipse/plugin/3.7

Eclipse 3.6 (Helios)
http://dl.google.com/eclipse/plugin/3.6

Eclipse 3.5 (Galileo)
http://dl.google.com/eclipse/plugin/3.5
Birazdan yapacağımız işlemde, sisteminizde yüklü olan Eclipse versiyonuna göre yukarıdaki adreslerden birini kullanacağız.


İlk olarak Eclipse'i çalıştırıyoruz. Ardından yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi menüden "Help -> Install New Software" seçeneğini seçiyoruz. Karşımıza çıkan pencerede "Work with"in karşısına "http://dl.google.com/eclipse/plugin/3.7" (Benim kullandığım Eclipse sürümü Eclipse 3.7 (Indigo) olduğu için ben bu adresi yazıyorum) adresini yazıyoruz ve "Add" butonuna basıyoruz.




Tüm bunları yaptıktan sonra karşımıza yukarıdaki gibi yeni bir pencere açılacak. Çıkan pencerede "Name" kısmına istediğiniz ismi verebilirsiniz. Ben "Google Application Engine" ismini verdim. "Location" ise yukarıda girdiğimiz URL ile aynı olacak. Şimdi "OK" butonuna basıp ilerleyelim. Şimdi ise karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacak. Açılan pencerede "Available Software"leri(Yüklenilebilir Yazılımları) görmekteyiz. Normalde "Google Plugin for Eclipse (required)" ve "SDKs" seçeneklerini işaretleyip yüklememiz yeterli olacaktır. Ancak ben hepsini işaretleyip yüklemeyi devam ettirdim. Özellikle "Google App Engine Tools for Android (requires ADT)" yazan seçenek, Android uygulamaları geliştirmek için ihtiyaç duyacağınız bir ortam. Android SDK'sinin nasıl yükleneceğiniz daha önce anlatmıştım. O yazıya bu linkten erişebilirsiniz. Daha sonra sırasıyla açılan pencerelerde karşımıza çıkan "Next" butonlarına tıklıyoruz.





En son karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkıyor. Burada "I accept the terms of the license agreements" seçeneğini seçip "Finish" butonuna basıyoruz. Bu işlemden sonra Eclipse internet üzerinden gerekli yazılımları indirmeye başlayacak. Yükleme bittikten sonra karşımıza yeni bir pencere çıkacak. Bu pencere Eclipse'i yeniden başlatmak isteyecek ve bizde "Restart Now" butonuna basarak programı yeniden başlatacağız.




Yükleme esnasında, yukarıdaki gibi bir hata alabilirsiniz. Yüklenen yazılımın geçerli bir imzaya sahip olmadığını söyleyen bu uyarıya kulak asmayıp, "OK" butonuna basıp yüklemeye devam ediyoruz.


Tebrikler, Eclipse yeniden başlatılınca Google App Engine SDK'sini yükleme işlemi sona ermiş oldu. İlerleyen zamanlarda eğer vaktim olursa Google App Engine ile uygulama geliştirmeyi amaçlayan yazılar yazmayı planlıyorum. Şimdilik herkese güle güle.

No comments:

Post a Comment