Herkese merhaba, nostalji oyunlar serisinin 2.si "Super Ghouls'n Ghosts". Benim favorim olmakla birlikte en sevdiğim oyundur. Evet evet yanlış duymadınız! Kendisi listemde ilk sırada yer almaktadır. Pek çok kimsenin listesindeki ilk sıra belli olmamakla birlikte birçok kişi böyle bir sıralama yaparken bile tereddüt eder. Ancak bana göre "Super Ghouls'n Ghosts" kesinlikle listenin en üstlerinde yer almayı hakeden bir oyun. CAPCOM tarafından 1991 yılında "Super Nintendo Entertainment System(SNES)" için piyasaya sürülmüş bir oyun. Bilmeyenler için ufak bir hatırlatma "Ghosts'n Goblins" bir seri ve "Super Ghouls'n Ghosts" bu serinin 3. oyunudur. Serinin oynadığım tek oyunu "Super Ghouls'n Ghosts" ve PSP için 2006 yılında piyasaya sürülmüş "Ultimate Ghosts'n Goblins"dir. Ben bu yazımda "Super Nintendo" için üretilen versiyonu ele alacağım. Serinin diğer oyunlarını görmek için bu linke tıklayabilirsiniz. Lafı çok fazla uzatmadan, aşağıdaki görseller eşliğinde oyunumuzu anlatmaya başlıyorum.
There is nothing new under the sun but there are lots of old things we don't know. [Ambrose Bierce]
Saturday, February 16, 2013
Nostalji Oyunlar 2 - Super Ghouls'n Ghosts
Tags:
Emulator,
Kişisel,
Oyun,
SNES Emulator,
SNES ROM,
Tavsiyeler
Friday, February 8, 2013
Web2py ve Yeni Başlayanlar İçin Temel Bilgiler
Herkese merhaba, yaklaşık 1 aydır "Web2py" ile uğraşmaktayım. Bilmeyenler için kısaca tanımlamak istiyorum. Web2py, web uygulamalarınız için kullanabileceğiniz Python ile yazılmış bir framework. Hemen hemen Django Framework'ü ile aynı özelliklere sahip olsada, aralarında bazı temel farklar da bulunmakta. Öncelikle aralarındaki bu farklardan kısaca bahsetmek istiyorum.
- Django MTV(Model, Template, View) yapısı kullanırken, Web2py MVC(Modeli View, Controller) yapısı kullanır.
- Web2py, web uygulamanızı geliştirmenize olanak sağlarken, Django uygulamanızın tüm detaylarına hakim olmanızı ve tasarımınızı görünürde olmasa bile kafanızda bitmiş olmasını ister.
- Web2py, sizden her şeyi import etmenizi beklemez ama Django ile uygulama geliştiriyorsanız hemen her şeyin import edilmesi gerekir.
- Her iki frameworkte geriye dönük destek sağlamaktadır.
- Web2py otomatik kendiliğinden veritabanınızı migrate eder, ancak Django bunu yapmaz.
- Her iki frameworkte shell üzerinde işlem yapmanıza olanak sağlar.
- Web2py kendiliğinden "View"ları belirleyip render eder. Fakat Django bunu yapmaz.
- Her iki frameworkte "layout" modelini destekler.
- Web2py, 2 tip yönetim paneline sahiptir. Bunlardan ilki uygulamayı geliştirdiğiniz yönetim paneli, diğeri ise admin yönetim panelidir. Buna karşılık Django tek yönetim paneline sahiptir. Ancak Web2py framework'üne göre daha detaylı ve iyidir.
- Web2py, Django'dan daha rahat bir template sistemine sahiptir. "endif", "endfor", "endifequal", "endifnotequal" gibi ifadeler yerine her şey "{{ }}" ve "{{ pass }}" etiketleri arasında yapılır. Geliştirici için büyük kolaylık sağlar.
- Web2py, Python ifadelerini "View"larınızda rahatça kullanmanıza olanak sağlar. Ancak Django bu desteği vermez.
Sunday, February 3, 2013
Nostalji Oyunlar 1 - Road Fighter
Çok uzun zamandır aklımda olan, fakat zaman sıkıntısı sebebiyle hayata geçiremediğim bir başka yazı dizisi de nostalji oyunlar serisidir. Nedir bu "Nostalji Oyunlar Serisi"? Çocukluğumda bolca oynadığım ve hala oynamaktan bıkmadığım oyunlar serisi diyebilirim. Bu yazı dizisinin ilk oyunu "Road Fighter". Yaşıtlarımın hemen hepsinin bildiği bir oyun. İsimden tanıyamayanlar için, aşağıda bir çok görsel bulunmakta. Eminim görselleri görünce bir çok kişi oyunu hatırlayacaktır.
Tags:
Emulator,
Kişisel,
NES Emulator,
NES ROM,
Oyun,
Tavsiyeler
Blogum 2 Yaşında!
Evet başlıktan da anlayacağınız gibi bugün Blogspot'ta yazmaya başlayalı tam 2 yıl oldu. Bundan tam 2 yıl önce bir Perşembe günü yazdığım ilk yazı ile blog serüvenimde başlamış oldu. Tabii Blogspot dışında da denemelerim olmadı değil. Neler üzerine yazacağımdan emin olamadığım bu projeler haliyle çok kısa süreli oldu. Bazıları ise başlamadan bitti. Bu yüzden bu blogda spesifik bir konu üzerine yazmaktan ziyade aklıma o an ne gelirse onunla ilgili bir şeyler yazmaya karar verdim. Hem bu süreç sonunda eğilmem gereken konuları da daha net belirleyebilecektim. 2 yıldan bu zamana aklıma gelen ve yazmak istediğim şeyleri burada sizlerle paylaşmaya çalıştım. Hatta bir çoğunu tembellikten veya vakit bulamamam dolayısı ile yazamadım. Ancak zaman buldukça blogumla ilgileniyorum. Okulda yaptığım projeleri, yeni öğrendiğim ve benim gibi çok kimsenin aradığı şeyleri paylaşıyorum burada. Bir çok bakımdan getirisi olduğunu da söyleyebilirim. İş görüşmelerinde blogun var mı sorularına sıkça maruz kaldım. Bir çok işverenin gözünde bir blogunuzun olması sizi bir sıra üste taşıyor. Ancak sırf bu sebepten dolayı blog yazmak çok anlamsız diye düşünüyorum. Bunun dışında bir kere geçmişte neler yazdığınızı, düşündüğünüzü göstermesi açısından çok faydalı. Bir başka güzel yanı sizin karşılaştığınız problemlerle bir çok kişinin de karşılaştığını görme şansı yakalıyorsunuz. Hatta bir nebze olsun bu kişilere yardım ettiğiniz düşüncesi mükemmel bir duygu. Bu 2 yıl bana başka bir şey daha öğretti. Bu blogun geçici bir proje olduğu kanısındaydım. Aslında gelecekte açmayı planladığım blogun ne üzerine olacağı ile ilgili ciddi bir bilgi verecekti burası bana. Belli bir zaman burada bildiklerimi ve düşündüklerimi paylaşmaktı amacım. Hangi konular üzerine yazmak istediğime karar verip daha profesyonel bir blog ve farklı bir tasarım ile tekrar yazacaktım. Ancak zaman geçtikçe farkettim ki Blogspot'tan ziyadesiyle memnunum ve başlangıçta geçici olarak varsaydığım bu proje, zamanla yapmak istediğim şeye dönüşmüş. Yakın bir gelecekte farklı bir servisle blog hizmeti vermeyi düşünmüyorum. Ancak belki tasarım anlamında sitenin dış görünüşü ile ilgili bazı değişiklikler yapabilirim. Şöyle sarı ile siyah arasında uygun bir tema yakışır gibime geliyor. Neyse lafı çok fazla uzatmadan 2 yıldır blogumu takip eden, ilgi gösteren herkese çok teşekkür edip yazımı burada bitiriyorum.
Subscribe to:
Posts (Atom)